Frekvence digitalnih UHF simplex kanalov

Opisi postopkov programiranja DMR postaj in pomena ter delovanja posameznih nastavitev. Tudi navodila za programiranje ali podatki o njih. Pa glede uporabljenih frekvenc in nastavitev CC, Slota, pogovorne skupine (TG) za repetitorje in simpleksne kanale.
Za določene informacije glej tudi "ID DMR številke in navodila za povezovanje"

Moderator: S56MP

Odgovori
dmr_admin
Site Admin
Prispevkov: 84
Pridružen: 08 Nov 2016, 18:10

Frekvence digitalnih UHF simplex kanalov

Odgovor Napisal/-a dmr_admin »

Ker opažam, da obstajajo različne nastavitve simplex kanalov na DMR postajah (različni kodeplugi) mislim, da so pravilne nastavitve kot je razvidno iz razpredelnice spodaj.

Menim, da se ne sme nastaviti razmik med frekvencami kanalov na 12,5KHz in deviacijo 25KHz, ker bo sevanje na sosednji kanal.
Če ima kdo kakšno drugo mnenje je dobrodošlo. Pa verjetno bi bilo potrebno sprogramirati digitalne kanale posebej za SLOT1 (priporočljivo) ali za SLOT2.
Žal se je izkazalo, da ne moremo istočasno govoriti po obeh slotih v simpleks načinu, ker so za sinhronizacijo potrebni sinhronizacijski podatki, ki jih v simpleks načinu ni. Te sinhronizacijske podatke sicer pri delu preko repetiotorja pošilja sam repetitor.

Torej ni ni možno podvojiti število govornih kanalov v simplex načinu s programiranjem obeh slotov. Če oddajamo na slotu 1 potem sliši sprejemna postaja na obeh slotih. Isto se zgodi, če oddajmo na slotu 2, prav tako sprejemna postaja sliši na obeh slotih.


Če ima kdo kakšne pripombe ali dopolnitve na moje razmišljanje naj prosim napiše!


Po moje je pravilna nastavitev takale:
UHF Sipmlex frekvence za slot1 in 2.jpg
Opomba: DU ni neka uradna oznaka ampak samo pomožna oznaka v tabeli, da se ve, da gre za Digitalni način (DMR)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
dmr_admin
Site Admin
Prispevkov: 84
Pridružen: 08 Nov 2016, 18:10

Re: Frekvence digitalnih simplex kanalov

Odgovor Napisal/-a dmr_admin »

Predlagam, da se radioamaterska srenja zedini kateri kanali in katere nastavitve naj se uporabljajo za klicanje (frekvenca, slot, naziv pogovorne skupine; npr. frekvenca : 433.500, TG99 (ali TG9), CC1, Slot 1) :?

Ali pa raje kakšna druga frekvenca, ker je na U280 mobilni klicni kanal, ARON :?
S56MP
Prispevkov: 194
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Frekvence digitalnih UHF simplex kanalov

Odgovor Napisal/-a S56MP »

Pri pogovorih v simpleks načinu je vseeno ali oddajamo na slotu1 ali slotu2, ker sprejemna radijska postaja sprejema oba slota istočasno, saj ni sinhronizacije med slotoma, kot je to primer za delo preko repetitorja, kjer se lahko istočasno izvajata dva ločena pogovora na vsakem slotu.

Zaključimo lahko, da omogoča:
  • DMR dvojno število prenosnih kanalov, če poteka pogovor preko repetitorja, v direktni komunikaciji dveh postaj pa praviloma ne.
  • dPMR sistem omogoča dvojno število kanalov v repetitorskem načinu in v neposrednem pogovoru dveh postaj.
Opomba: V zadnjem času so se pojavile postaje, ki zanjo oddajati in sprejemati istočasno na vsakem slotu istega kanala ločeno in lahko potekata tudi na simplex kanalu dva pogovora hkrati. To bo morda prišlo prav, ko bo na simplex kanalih kaj več pogovorov. Sedaj obstoječi kanali niso prav veliko zasedeni. Večina naših radioamaterjev uporablja zgolj repetitorje (ki jih je po mojem mnenju že skoraj preveč) in je postalo radioamaterstvo samo en podaljšek prenosnih telefonov. Ni potrebno kakšnega posebnega truda in znanja za vzpostavljanje zvez.
Odgovori