Nekaj osnov komunikacij s postajami dPMR

Odgovori
S56MP
Prispevkov: 106
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Nekaj osnov komunikacij s postajami dPMR

Odgovor Napisal/-a S56MP »

Prednosti uporabe dPMR

1. Kodirnik zvoka

dPMR v nasprotju z ostalimi popolnoma digitalnimi radijskimi postajami ne oddaja analognih signalov. Zvočne signale je potrebno predhodno spremeniti v digitalno obliko. Ta proces se izvede s koderjem zvoka. Z namenom, da se vsi tipi in načini dPMR prenosa med seboj lahko sporazumevajo je nujno, da se uporabi enak koder zvoka.

S tem namenom je dPMR zveza razvija standardno kodirno tehnologijo, ki naj bi jo uporabljale vse dPMR radijske postaje. Uporabniki so lahko prepričani, da radijske postaje, ki nosijo potrdilo o skladnosti z tem vokoderjem delujejo med seboj.

Seveda ima lahko dPMR nameščene tudi druge sisteme kodiranja zvoka.

2. Spektralni izkoristek


Obe tehnologiji TDMA (časovna DELITEV KANALOV) in FDMA (frekvenčna delitev signalov) omogočata isto 6.25kHz ozkopasovno modulacijo, seveda z dvema različnima načinoma.

Razlika je, da ima FDMA sistem resnične 6.25kHz kanale dočim TDMA sistem omogoča 6.25kHz kanal preko časovnih pasov – time slotov v 12.5kHz frekvenčnem pasu.
12.5kHz se smatra za standardni ozkopasovni kanalni razmik zato se oba sistema smatrata za sistema z dvojno kapaciteto.

Razlika je, da je FDMA sitem vedno dvojne kapacitete ne glede ali se uporablja za pogovore med dvema postajama ali preko repetitorja.
Pri sitemu TDMA je dvojna kapaciteta zagotovljena samo kadar repetitor sinhronizira časovna pasova (time slot) in da sta uporabnika na isti geografskem področju in dostopata do istega repetitorja.


FDMA digitalni način

dPMR1.gif
dPMR ni primeren za delo na DMR radioamaterskih repetitorjih, dPMR radioamaterskih repetitorjev pa zaenkrat pri nas še ni.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
S56MP
Prispevkov: 106
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Nekaj osnov komunikacij s postajami dPMR

Odgovor Napisal/-a S56MP »

Kanali dPMR
PMR446 dDPMR.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Odgovori