Domača navodila za izdelavo hotspot točke

Vse o "hotspot" digitalnih prehodih za radioamatersko uporabo, opisi, oprema, uporaba

Moderator: S56MP

Odgovori
S56MP
Prispevkov: 194
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Domača navodila za izdelavo hotspot točke

Odgovor Napisal/-a S56MP »

MMDVM HotSpot za RPi type B

Spletna stran avtorja: http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radio/index.html
Zadnjič spremenil S56MP, dne 21 Nov 2017, 17:33, skupaj popravljeno 2 krat.
s56al
Prispevkov: 2
Pridružen: 21 Nov 2017, 14:48

Re: Domača navodila za izdelavo hotspot točke

Odgovor Napisal/-a s56al »

Najprej hvala s56mp za linkanje tudi v forumu S5 HAM-DMR :). V predhodnem sporočilu so se v povezavo, ki kaže na članek o (samo)gradnji MMDVM hišnega HotSpota, sicer prikradli neki hecni znaki, zato še enkrat:

http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radi ... _MMDVM.pdf

Slike in načrti v nekoliko večji ločljivosti, spisek materiala in Gerberji pa tej strani:

http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radi ... vm_hs.html

Prispevek je bil pripravljen z mislijo na objavo v CQ ZRS, a je v letošnji zadnji številki 5/6 žal zmanjkalo prostora. Ker je datum izida (po)naslednje številke, t.j. prve v l. 2018, še neznanka, zadeva pa se mi zdi da je ob "eksploziji" DMR omrežja v S5 dokaj aktualna, sem se odločil za objavo na Spletu... V CQ ZRS pa pač - ko in če...

Vezje dotičnega MMDVM HotSpota je načrtovano z namenom, da se ga da izdelati doma v povprečno opremljeni amaterski delavnici. Potrebno je sicer nekaj izkušenj s spajkanjem elementov SMD. Se pa da brez težav sestaviti tudi brez dostopa do "fancy" opreme tipa "reflow" pečice ipd., kar žal ne velja za kar nekaj sicer odprtih tovrstnih ali podobnih projektov, objavljenih na Spletu. Bodisi zaradi specifike uporabljenih komponent ali pa njihove velikosti oz. bolje "majhnosti". Projekt ni mišljen za komercializacijo, tako da zadeve ne ponujam izdelane ali v KIT kompletu, nič od tega tudi ni v načrtu. Lahko pomagam le z izdelano ploščico tiskanega vezja.

Tiskanino za gornjo napravico si sicer pri katerem od ponudnikov izdelave prototipnih tiskanin, ki jih je dovolj tako pri nas, kot na Kitajskem in drugod po svetu, lahko vsak da izdelati tudi sam s pomočjo prosto dostopnih Gerberjev. Slednje je smiselno, če se zbere in organizira več graditeljev za skupinsko nabavo. Pri količini 10 kosov so cene že smešno nizke, na Kitajskem recimo se da 10 kosov tiskanin naročiti že vse od 1,5 EUR /kos pri manj kakovostnih ponudnikih ali slabe 3 EUR /kos pri ponudnikih z boljšo kvaliteto. Priporočam slednje, ker je spajkanje zlasti obeh integriranih vezij na teh "dražjih" tiskaninah bistveno lažje, pa tudi lak in tisk sta praviloma bolj obstojna in natančna.
S56MP
Prispevkov: 194
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Domača navodila za izdelavo hotspot točke

Odgovor Napisal/-a S56MP »

Res so se prikradli v povezave škrati, se opravičujem in hvala za popravek in dodatne informacije glede izdelave, pa čestitke 8-) , kar zahtevna zadeva.
S56MP
Prispevkov: 194
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Domača navodila za izdelavo hotspot točke

Odgovor Napisal/-a S56MP »

Še spletna stran o postavitvi hotspot točke in seznam id številk za uvoz:

Podrobna navodila za nastavitev

https://www.s50pb.si/Documents
Odgovori