Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Opisi postopkov programiranja DMR postaj in pomena ter delovanja posameznih nastavitev. Tudi navodila za programiranje ali podatki o njih. Pa glede uporabljenih frekvenc in nastavitev CC, Slota, pogovorne skupine (TG) za repetitorje in simpleksne kanale.
Za določene informacije glej tudi "ID DMR številke in navodila za povezovanje"

Moderator: S56MP

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 27 Dec 2020, 12:39

Dobil sem novo igračko RT3S GPS in sedaj veselo na delo programiranja.

Postaja je za razliko od RT3/RT8, dual-band 2m/70cm in je z direktnim mešanjem, za razliko od prej omenjene RT3/RT8. To je kot sem zasledil na spletu menda malo slabše zaradi presluhov med kanali.
Večina novejših DMR postaj na tržišču je postaj z direktnim mešanjem, ker je izdelava cenejša.

Za začetek sem zbral nekaj podatkov, ki bodo verjetno zanimivi tudi še za koga.

Našel sem eno stran, kjer so objavljeni razni codeplugi med njimi tudi za RT3S.
  • Postaje RT3S se prodajajo brez GPS ali z GPS. Ko jo prižgeš se z rdečimi črkami napiše poleg RT3S še GPS .
  • Program za programiranje postaje RT3S GPS je očitno drugačen kot za RT3S brez GPS.
Na tej povezavi je program V1.12. za postajo z GPS:
Osnovne lastnosti softwerja za programiranje postaje RT3S so obrazložene tukaj:

https://blog.retevis.com/index.php/rt3s ... roduction/
ali prevod preko google:
https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q= ... P7AAbj_i5

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S

Odgovor Napisal/-a S56MP » 09 Jan 2021, 14:00

Kako prenesti nastavitve iz postaje RT3 v RT 3S :?: :idea:

Priljubljeni program za urejanje codeplug-ov editcp je prava rešitev.

Nov program"editcp" vse v enem - deluje v windows in linux deluje dobro za ta namen.
Vseeno pa je potrebna ustrezna previdnost pri uporabi.

Dobra lastnost programa je, ker preverja integriteto naloženega codepluga in opozori na neskladnosti.

primer najdenih napak v codeplugu.jpg
Povezava do programa in navodil:

https://www.farnsworth.org/dale/codeplug/editcp/

Windows instacija/b]
https://www.farnsworth.org/dale/codeplu ... s/windows/

64 bit Linux instalacija:
https://www.farnsworth.org/dale/codeplu ... oads/linux


Vsebuje CPS programator in orodje za zapis razširitve md380tools in userdb, vse v enem programu.
izvoz codplug na dugo posatjo1.jpg
Ta urejevalnik codeplugov podpira radijske sprejemnike TYT MD-380, MD-390, MD-2017, MD-UV380, MD-UV390 in MD-2017, Alinco DJ-MD40, Retevis RT3, RT3-G, RT3S in RT82

Za posodabljanje osnovnih kontaktov priporočam tudi

ContactManager: http://n0gsg.com/contact-manager/
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 11 Jan 2021, 18:34

Kako zapisati v postajo več kot 100.000 kontaktov namesto osnovnih 10.000

Postaja RT3S omogoča, da ali v spomin snemamo pogovor ali pa da razširimo območje za shranjevanje kontaktov v notranji spomin postaje.

Ne moremo eno in drugo, zato se je treba odločiti, kaj nam je pomembnejše, več kontaktov (se nam ob poslušanju sogovornikov iz drugih držav izpisujejo osnovi podatki ali snemanje pogovorov in na podlagi tega namestiti ustrezno programsko opremo - "firmware"

Večina radioamaterjev se bo seveda odločila za več kontaktov radioamaterjev.

Kaj potrebujemo za namestitev novega FW:
  • firmware katerega verzija se začne s "P" za GPS verzijo postaje ali z "V" za verzijo brez GPS;
    RT3S_updated_FirmwareV3.04.zip

    RT3S(CSV)-V18.11.bin
    RT3S(CSV-GPS)-P18.16.bin
  • kabel za programiranje
  • windows USB driver za programiranje npr. RT3&RT8_USBDriver.zip
  • Program za zapisovanje FW v postajo
FirmwareDownloadV3.04_EN.exe

Kaj potrebujemo za zapisovanje novih kontaktov v spomin postaje:
  • CPS program za programiranje postaje
    npr. za GPS postajo RT3S_GPS_SoftwareV1.2.zip
    Za brez GPS je pa drug CPS program
  • kabel za programiranje
  • datoteko s končnico csv s podatki o kontaktih radioamaterjev
Za programe je treba malo pobrskat po googlu.

Podatke o ID številkah in podatkih radioamaterjev je za postajo RT3S mogoče prenesti iz : https://www.ailunce.com/ResourceCenter

Trenutno stran podpira Ailunce HD1, Retevis RT3S, RT82, RT90, RT52, RT84.

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 11 Jan 2021, 19:29

Sedaj pa postopek zapisa fw v postajo.

Postopek je primeren za izkušenejše radioamaterje.
  • Najprej si moramo instalirati USB driver za povezovanje postaje na PC računalnik (če tega nismo storili že prej).
  • Predhodno si na računalnik namestite program za zapisovanje programske opreme.
  • Pri izklopljeni postaji istočasno pritisnemo tipko za oddajo in zgornjo dodatno tipko in nato prižgemo postajo. Postaja preide v način za zapisovanje programske opreme v postajo in led dioda prične utripati rdeče in zeleno.

  • Zaženite programsko opremo za zapisovanje "C:\Program Files (x86)\FirmwareDownloadV3.04\DMR Firmware DownLoad v3.04_En".
  • Izberite pravi FW in zapišite v postajo. Upoštevajte navodilo programa za zapisovanje.
fw program rt3s.jpg
  • Po končanem prenosu ugasnite postajo in jo ponovno prižgite in zadeva bi morala biti končana.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 11 Jan 2021, 20:45

Postopek zapisovanja kontaktov radioamaterjev v spomin postaje
nalaganje kontaktov1.jpg
.

Velja opozoriti, da se kontakti v tem primeru zapišejo drugam, kot osnovni podatki o kontaktih, ki jih najdemo na zavihku kontakti, CPS programa.
.
digital contact2.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 18 Apr 2021, 14:55

Še dve povezavi, kjer je možno dobiti software in sezname ID radioamaterjev.

https://www.ailunce.com/ResourCecenter/#AmateurRadio
ali
https://retevis.info/uebersicht-software/
Tu so tudi primeri codelugov iz katerih se lahko naučiš kako je kdo kaj nastavil.

S53AL
Prispevkov: 38
Pridružen: 29 Apr 2019, 23:35

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S53AL » 18 Apr 2021, 16:02

Kako to postajo RT3S spravit v VFO na digitalni način dela (VHF - UHF) brez računalnika. Zanimajo me signali iz "predvidevam" Mototrbo.
Hvala.
73, Aleš

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 18 Apr 2021, 17:51

Mislim, da se to ne da. Pa tudi v dmr načinu moraš imeti pravilno nastavlja CC, TG in TS, kar je skoraj nemogoče vse to nastavljati ročno sproti.

S53AL
Prispevkov: 38
Pridružen: 29 Apr 2019, 23:35

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S53AL » 18 Apr 2021, 20:22

Eh, sam sebe sem prehitel. Na VHF mi je ratalo oddajat na poljubni frekvenci digitalno, na 400MHz pa ne. Eni se hvalijo, da poslušajo preko SDR-a mototrbo, brez kakšnih posebnih nastavitev. Tudi to imam nekje v predalu, ampak...

s57naz
Prispevkov: 6
Pridružen: 19 Jan 2020, 12:18

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a s57naz » 20 Maj 2021, 00:26

Ali mi lahko kdo pomaga pri nastavitvi GPS v radijski postaji.
Namreč, radijska postaja RT3S GPS omogoča tudi stalni prikaz koordinat, recimo med hojo po terenu. Vendar tega ne znam in ne vem
kako nastaviti, da ta funkcija deluje.
Ko še nisem bil lastnik take radijske postaje, sem jo imel v rokah in smo s prikazovanjem koordinat v radijski postaji, določevali lokacije
smeti v naravi. Zato vem, da se da nastaviti, ne znam pa nastaviti stalnega izpisovanja v zaslonu in prikazovanja koordinat.
Poznano mi je tudi, da Krvavec ne omogoča izpise koordinat v radijski postaji RETEVIS, omogoča jih pa Lubnik (pišem za okolico Kranja).
Lahko kdo pomaga in mi pove, kaj je treba nastaviti v radijski postaji?

Hvala lepa za pomoč.

LP Marko - S57NAZ

Odgovori