Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Opisi postopkov programiranja DMR postaj in pomena ter delovanja posameznih nastavitev. Tudi navodila za programiranje ali podatki o njih. Pa glede uporabljenih frekvenc in nastavitev CC, Slota, pogovorne skupine (TG) za repetitorje in simpleksne kanale.
Za določene informacije glej tudi "ID DMR številke in navodila za povezovanje"

Moderator: S56MP

S56MP
Prispevkov: 180
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a S56MP » 20 Maj 2021, 22:11

Za ogled GPS koordinat na postaji se nastavi tako:

Najprej se sprogramira preko računalnika na GPS System npr. GPS 1 in se mu dodeli neko Destination ID številko pogovorne skupine (ne ID posameznika); to je v "Contact name" določen naziv pogovorne skupine (TG) kot je npr. 293, 2931, 9, 99, in podobno.

Tja potem postaja pošilja podatke o lokaciji vsake toliko časa (kot se nastavi v programu).

Moj primer je za nastavitev na simpleksnem kanalu Contact name = siplex 99 za TG 99.
GPS System.jpg
GPS System nastavitev.jpg
Nato se na poljubnem DMR kanalu nastavi GPS System na 1
GPS programiranje.jpg
Na podlagi tega je postaja nastavljena za vpogled trenutne lokacije - (GPS/BeiDou View).
Na prikazu se izmenjuje ID številka postaje in pozivni znak postaje.
GPS prikaz lokacije2.jpg
Seveda je treba prej iti na prosto ali v bližino okna stanovanja, da se ikona zemlje spremeni iz prečrtane v polno zeleno zemljo (traja nekaj minut)[/b][/color].
priklopljeni GPS sateliti.jpg
Za programiranje oddajanja lokacije ali sprejemanja, oddajanja ali prenos v APRS, pa je malo več dela.

Nekaj linkov:

https://forums.radioreference.com/threa ... s.351143/

https://blog.retevis.com/index.php/how- ... ion-works/

https://blog.retevis.com/index.php/how- ... rt3s-aprs/
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.
Zadnjič spremenil S56MP, dne 22 Maj 2021, 22:19, skupaj popravljeno 1 krat.

s57naz
Prispevkov: 6
Pridružen: 19 Jan 2020, 12:18

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a s57naz » 22 Maj 2021, 15:20

Pozdrav
Odlična navodila.
Test preizkušanja delovanja GPS v radijski postaji.
Edino, sam nimam razporejenih kanalov po oznakah kanalov (recimo: simplex99 itd), ampak ima nastavljeno na radijske pozivne znake. Seveda cone so razporejene kot morajo biti. Trenutno sem preizkušal na coni Lubnik, kar sprva kaže ekran v zgornji vrstici zemljo, ki ima v desnem spodnjem kotu zemlje, oznako (rdeči krogec z vnešeno črto od desnega zgornjega dela proti levemu spodnjemu delu ikone, ki označuje zemljo, da GPS ne deluje. To sem preizkušal doma in nikakor (verjetno tudi s premalo časa z radijsko postajo na 'soncu'), da mi pokaže koordinate.
Danes sem šel ven, na zrak in mi je po cca 2 minutah najprej izginil znak (rdeči krogec), da GPS ne deluje in je bila prikazana le zemlja. Ko sem pogledal v GPS nastavitev in nastavil na GPS info, mi je pokazal moj pozivni znak (po prikazu nastavitev pa simplex99), pod njim pa koordinate moje trenutne lokacije. Ko sem se premikal po dvorišču, mi je sproti spreminjal vrednost koordinat.
V kolikor je pod nastavitvijo GPS/BeiDou info, v nastavitvi GPS set, nastavitev na 0 (nič), GPS ne be deloval, mora biti nastavljen na eno od števila 1 do 6, s tem, da se pod vsako številko nastavi, kot je opisal S56MP.
Hvala lepa za dobre napotke, opozoril bi le toliko, da je pri nastavitvi Digital Data (slika S53MP), ta odsek izrezek iz vseh nastavitev, ki so prikazane v računalniku v programu CPS RT3S_GPS, to pa zaradi bolj konkretnega prikaza nastavitve.
Nastavitev se nastavi v VFO Mode v kolikor je vklopljen Digital Data, kajti pri Analognem nastavitev ni možno izvajati, ker so označene s sivino, ki ne dopušča nobenih vnosov.
Verjetno bi bilo pa bolj smotrno kot je zapisal S53MP na cono (prikaz na sliki - 2930322, kajti pri meni zdaj namesto cone izpiše moj pozivni znak).

Malo me pogreje, ko berem bloge in navodila na danih spletnih povezavah, ko nekateri, katerim ne uspe nastavitev, kar tako kritizirajo in pišejo, da je vse skupaj zanič. Tudi meni lep čas ni uspelo, pa še vedno marsikaj ne vem in ne poznam, ampak kar sem delal, vem, da je pač treba narediti kot program v radijski postaji zahteva in uspeh je zagotovljen. Normalno se pa nekateri moramo učiti in nekaj naučiti predno lahko nastavljamo ali koristimo razna navodila in pomoč ostalih. Tako sta tudi admin in S53MP naredila veliko dobrega in napisala konkretne napotke, ki so uporabni.
Hvala jima!

s57naz
Prispevkov: 6
Pridružen: 19 Jan 2020, 12:18

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a s57naz » 25 Jun 2021, 17:01

Danes sem se malo ukvarjal z nastavitvami 'Osebnih klicev' v radijski postaji. Imel sem codeplug s sicer vpisanimi vsemi uporabniki DMR omrežja, nikakor pa nisem mogel v radijski postaji nastaviti osebnega klica, da bi iz vseh vpisanih lahko poklical določeno osebo oziroma določeno ID številko.
Pa sem v spletu našel tudi to nastavitev v radijski postaji lahko poiščem kogarkoli in ga pokličem po 'Private Call'.
Nekateri pač to že poznate, obvladate, kot vidim pa marsikdo še ne, v nasprotnem bi imel moj 'codeplug' to že nastavljeno kot možnost.

Na spletni povezavi:
https://www.twowayradiocommunity.com/in ... evis-rt3s/

je lepo prikazan postopek nastavitve v programu, nato pa s prenosom v radijsko postajo to deluje 100 %

s57naz
Prispevkov: 6
Pridružen: 19 Jan 2020, 12:18

Re: Programiranje postaje RT3S (in drugih podobnih postaj)

Odgovor Napisal/-a s57naz » 18 Sep 2021, 14:52

V četrtek 16. 9. 21 sem sodeloval v skedu DMR. Javil sem se preko Krvavca, ker ga vidim z balkona. Zveza je šla preko Krvavca, niso me pa zaznali na drugih repetitorjih čeprav sem delal na TS1 - 293. Po krajših ugibanjih zakaj ne pridem na ostale repetitorje je bilo povedanih nekaj nasvetov uporabnikov DMR, meni pa nikakor ni uspelo vzpostaviti zveze preko vseh repetitorjev. Najbolj me je motilo, ko se je v radijski postajo monitorja po spustu gumba za oddajo izpisalo 'PrivateCall' v naslednji vrstici pa 293 in oglasil se je kratek ženski glas. Primož S50PB mi je svetoval naj mu pošljem kodeplug iz radijske postaje, da bo pogledal, če bo našel napako.
Hitro mi je poslal nazaj e-pošto s sporočilom, da je codeplug v redu (Robi S56CPE) hvala zanj in da je napaka verjetno v brandmeistru. Kajti ko je oddajal z mojim codeplugom ni prišel na ostale repetitorje, ko je v codeplug vpisal svoj pozivni in svoj ID, je delovala zveza preko ostalih repetitorjev brezhibno.
Po njegovem nasvetu sem konektal brandmeister, (registriran sem bil že prej) poiskal nastavitev Selfcare in izklopil 'gumb' Air Security/TOPT. Naprej ni treba razlagati, kajti zveze so delovale brezhibno. Delovanje sem preizkusil z Robijem, ki ima dve radijski postaji in je poslušal dva različna DMR repetitorja. :D

Odgovori