Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Seznami in opisi DMR repetitorjev in podatkov za njihovo uporabo (potrebnih nastavitev DMR postaj) v Sloveniji in drugih evropskih državah
dmr_admin
Site Admin
Prispevkov: 81
Pridružen: 08 Nov 2016, 18:10

Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a dmr_admin » 15 Mar 2018, 18:06

Pogosto nas zanima pokrtitost terena s posameznim repetitorjem.

V tem primeru se lahko poslužimo spletne strani BrandMeister.
repetirorBM01.jpg
  • Nato kliknemo na kvadratek desno z desnim gumbom miške in izberemo Plot in že se nam prikaže zemljevid pokritosti tega repetitorja

repetirorBM04.jpg
Lahko izberemo tudi satelitsko sliko, da bolje vidimo teren.
  • In dobimo sliko pokritorsti kot na primer:
repetirorBM05.jpg


repetirorBM03.jpg
Še primer pokrivanja za DMR repetitor Krvavec z vključenim satelitskim prikazom terena:
Pokrivanje reoetitor Krvavec.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

S56MP
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S56MP » 02 Apr 2018, 20:38

Da ne delamo krivic še pohvala za trud in posodabljanje podatkov S58DB in povezava na zemljevid, kjer so podrobni podatki o vsakem repetitorju in nastavitvah:
SLO repetitorji.jpg
https://www.google.com/maps/d/embed?mid ... 334482&z=9
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

S51SK
Prispevkov: 8
Pridružen: 27 Jan 2018, 21:12

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S51SK » 25 Maj 2019, 00:12

dmr_admin napisal/-a:
15 Mar 2018, 18:06
  • Nato kliknemo na kvadratek desno z desnim gumbom miške in izberemo Plot in že se nam prikaže zemljevid pokritosti tega repetitorja
Zakaj nekateri repetitorji nimajo kvadratka "Plot"? Npr. lokalni repetitor Travna gora - S55DRI. Na podlagi česa se ti podatki izrišejo?

dmr_admin
Site Admin
Prispevkov: 81
Pridružen: 08 Nov 2016, 18:10

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a dmr_admin » 28 Maj 2019, 18:35

Se mi zdi, da je to povezano z napačnim vnosom podatkov o repetitorju s strani "sys" operaterja na brandmeister strežnik. Sicer čisto ne razumem kako se vpišejo podatki na brand meister ampak očitno ni vseeno na kakšen način se to vpiše:
https://brandmeister.network/?page=news&post=8

Takle prevod da google :
Portal Brandmeister zdaj samodejno ustvarja pokritost zemljevidov za repetitorje! Ko so sysopovi vnesli informacije o repetitorju na BrandMeister (koordinate, višino, moč, anteno), bo portal zagotovil zemljevid pokritosti, ki ga bodo vodili RFinder in CloudRF.

Splošne opombe

Za dostop do zemljevidov pokritosti kliknite na repetitor. Če je sysop vnesel podatke o lokaciji repetitorja, bo zemljevid v spodnjem desnem delu zaslona prikazal zeleno piko in povečal območje repetitorja. Če se želite premakniti na zgornjo desno ikono na zemljevidu, kliknite potrditveno polje "Plot"
Če vidite samo zemljevid celega sveta, se obrnite na lastnika repetitorja in ga prosite, naj posodobi informacije v Brandmeisterju.
Največji prikazani obseg je 100 km. Kadar lahko repetitorji dosežejo daljše razdalje, bodo robovi pokrivne ploskve oblikovani kot krog, ki je posledica te omejitve.
Podatkovna zbirka kart ne vključuje umetnih struktur, temveč le informacije o terenu. Zato ne boste videli vrzeli pokritja zaradi visokih zgradb ali drugih objektov.

Opombe za "Sysop" repetitorjev
Poskrbite, da zapolnite vaše informacije o repetitorju z osebnim računom SelfCare. Če želite omogočiti upravljanje z repetitorjem iz osebnega računa za samopomoč, se obrnite na skrbnika strežnika ali podporo blagovne znamke. Ne ustvarjajte računa SelfCare za vaš pozivni znak repetitorja!
Pomembno: Vnesite HAAT v polje višine. Višina se meri od tal (ne od morske gladine). Zemljevidi, ki jih uporabljamo, že poznajo višino terena na koordinatah, ki jih boste zagotovili. Potrebno je samo navesti višino med tlemi na lokaciji repetitorja in dnu antene.
Zemljevidi se ustvarjajo enkrat na dan. Če spremenite podatke repetitorja, počakajte 24 ur, da vidite spremembe na ploskvah.
Če niste prepričani o točnih koordinatah vašega repetitorja, kliknite znotraj polja zemljepisne širine ali zemljepisne širine, da bi prinesli zemljevid, povečajte čim bližje vaši lokaciji in kliknite na zemljevid, kjer se nahaja repetitor. To bo samodejno zapolnilo polja lokacije na obrazcu repetitorja.

S51SK
Prispevkov: 8
Pridružen: 27 Jan 2018, 21:12

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S51SK » 30 Maj 2019, 01:10

Hvala za odgovor in informacijo. Se bomo malo poigrali, pa bomo videli kaj je s tem. Bo treba naštudirat tole, hi. ;)

S51SK
Prispevkov: 8
Pridružen: 27 Jan 2018, 21:12

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S51SK » 05 Jun 2019, 17:21

Sem preizkusil, pa ne gre. Počakal sem tudi 24 ur, pa gumba še vedno ni. Nekaj delam narobe, pa ne vem. Ko kliknem na mapi lokacijo, se v polja preneseta obe izbrani geo lokaciji, in tak vnos lahko shranim. Če grem z miško nazaj na polje z lokacijo mi javlja, da sta napačni, ter moram vpisati najbližji vrednosti. Če jo popravim na predlagani, se ena ne shrani. Še kakšna pomoč?

plot gumb.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

dmr_admin
Site Admin
Prispevkov: 81
Pridružen: 08 Nov 2016, 18:10

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a dmr_admin » 06 Jun 2019, 21:53

Čudno, da ni okenca "plot". Morda je pa treba repetitor prijaviti še na https://www.rfinder.net/addrepeater.htm, samo ugibam.
Ali pa je treba vnesti pri koordinati decimalno piko namesto vejice :idea: . Iz slike se ne vidi dobro, kaj je vnešeno, meni izgleda kot vejica, mislim, da mora biti vmes pika?

Tukaj je primer, kako pokazati koordinate na zemljevidu, če nimamo natančnih koordinat: https://imgur.com/a/2rq0n

Predlagam, če ni ni od tega rešitev problema, povprašaš S56CT - slo repetitor manager na ZS foruma http://forum.hamradio.si/, morda bo o tem vedel kaj več.

S53AL
Prispevkov: 7
Pridružen: 29 Apr 2019, 23:35

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S53AL » 06 Jun 2019, 23:15

Začetek je, sem opravil "že" dve zvezi na DMR. Zaenkrat sem bolj na poslušanju.
Me pa zanima zakaj RPT na Trdinovem vrhu oddaja na vsakih 20-30 sekund signal?
Na DMR se pozna, ko začne ledica utripat za ene 2-3 sekunde, zvoka pa ni. Če pa poslušam na analognem je pa slišati tisto 2-3 sekundo brenčanje?

S56MP
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S56MP » 07 Jun 2019, 13:03

Razlogov je lahko več, lahko se prenašajo APRS podatki (pozicija voznika, koordinate,telemetrijske informacije itd..), lahko kliče kdo na drugi TG, za katero tvoja postaja ni nastavljena ali na drugem slutu (če želiš poslušati na drugih TG moraš nastaviti na "promiscous" mode na postaji ali sprogramirati na isti frekvenci druge TG ali nastaviti skeniranje ali digital scan list). Skratka možnosti je veliko.

S51SK
Prispevkov: 8
Pridružen: 27 Jan 2018, 21:12

Re: Pokrtitost terena s posameznim repetitorjem

Odgovor Napisal/-a S51SK » 15 Jun 2019, 23:59

Najprej hvala za odziv.
dmr_admin napisal/-a:
06 Jun 2019, 21:53
Čudno, da ni okenca "plot". Morda je pa treba repetitor prijaviti še na https://www.rfinder.net/addrepeater.htm, samo ugibam.
Ali pa je treba vnesti pri koordinati decimalno piko namesto vejice :idea: . Iz slike se ne vidi dobro, kaj je vnešeno, meni izgleda kot vejica, mislim, da mora biti vmes pika?
Sem preizkusil tudi s piko, pa je isto. Predlagana prijava pa pomeni točno kaj?
dmr_admin napisal/-a:
06 Jun 2019, 21:53
Tukaj je primer, kako pokazati koordinate na zemljevidu, če nimamo natančnih koordinat: https://imgur.com/a/2rq0n
Tudi tako sem probal, pa lepo vnese avtomatsko koordinate, nato pa če greš z miško na polje, vpiše enak komentar, da moraš vnesti najbližjo vrednost, kot sem napisal prej.
dmr_admin napisal/-a:
06 Jun 2019, 21:53
Predlagam, če ni ni od tega rešitev problema, povprašaš S56CT - slo repetitor manager na ZS foruma http://forum.hamradio.si/, morda bo o tem vedel kaj več.
Sem se obrnil tudi na Tilna in Janka, pa ne dobim odgovora.

Iščem tudi kakšen kontakt na BM, da še tam povprašam, pa ga ne najdem. Kakšna pomoč?

Odgovori