Lion baterije - polnjenje

Opisi in podatki o mehanskih in električnih lastnostih in vezjih različnih DMR radijskih postaj (notranjost, mehanske lastnosti, električne lastnosti, vezja, možnosti za predelave, izboljšave in podobno)

Moderator: S56MP

Odgovori
dmr_admin
Site Admin
Prispevkov: 81
Pridružen: 08 Nov 2016, 18:10

Lion baterije - polnjenje

Odgovor Napisal/-a dmr_admin »

Polnjenje Li-ion baterij je precej delikatna zadeva. Prevelika napetost oziroma prepolnjenje lahko povzroči eksplozijo ali celo požar.
IMG_5515b.jpg
Polnjenje se mora izvajati z originalnimi polnilniki oziroma je pri polnjenju potrebno poskrbeti, da napetost na bateriji ne preseže dovoljene, ki je odvisna od tipa Li-ion Baterije, prav tako, pa je potrebno omejiti tok, ker sicer ne doseže 100% napolnjenosti.

Pri polnjenju postaj z Li-ion baterijami je potrebno polnjenje nadzirati, še zlasti pri uporabi polnilcev slabše kvalitete.

Akumulatorske Li-ion baterije imajo v ohišju nameščen polnilno/praznilni kontrolorer zaradi varnosti.
Če gre pri polnjenju ali praznenju kaj narobe kontroler izključi celotno polnilno baterijo ali samo njen del.

Včasih se praznilni del pokvari zato postaja ne dobi napajanja, čeprav polnilni del pravi, da je baterija polna.

Če se polnilni del vezja pokvari, potem se baterija ne bo polnila, bo pa poganjala radijsko postajo, dokler se baterija ne bo spraznila in bo praznilna elektronika izklopila praznenje.

Podrobnosti glede polnjenja si lahko preberete na naslednji povezavi:
http://batteryuniversity.com/learn/arti ... batteries
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.
Odgovori