Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Opisi in podatki o mehanskih in električnih lastnostih in vezjih različnih DMR radijskih postaj (notranjost, mehanske lastnosti, električne lastnosti, vezja, možnosti za predelave, izboljšave in podobno)
S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 14 Sep 2017, 22:17

Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Originalni razvijalec experimetalne programske opreme je na naslednjem linku : https://github.com/travisgoodspeed/md380tools

pa tudi tale stran: http://md380.tools/

Dnevne verzije: Postopek namestitve in eksperimentalni firmware najdete na http://web1.foxhollow.ca/DMR/?menu=experimental
VE3PZR firmware.jpg
Programska oprema naj bi delovala na naslednjih napravah:
"D" -Verzija (NoGPS) za radijske postaje ** brez GPS **
Tytera / TYT MD380
Tytera / TYT MD390
Retevis RT3

"S" -Verzija (GPS) za radijske postaje ** z GPS **
Tytera / TYT MD380
Tytera / TYT MD390
Retevis RT8

Podprta sta oba tipa vokoderja-stari in novi.

Pa še druga spletna stran, kjer so napotki za programiranje experimentalnega firmwara ter kopije že pripravljanih firmware (xxx.bin)
randstadamateur1.jpg
http://www.randstadamateur.net/index.ph ... 0-windows/

in http://www.randstadamateur.net/md380-fw/

Meni na moji postaji .bin datoteka te strani dela brez problema, programirano z virtualbox pa mi povzroča bel ekran (verjetno ker imam na postaji star vokoder).

Napišite morebitne vaše praktične izkušnje s tem firmware-om.

Še tretja stran z zadnjim firmwarem: http://www.george-smart.co.uk/md380tools/

Najboljša varianta od DL2MF (DL2MF preview branch):

viewforum.php?f=27
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.
Zadnjič spremenil S56MP, dne 31 Dec 2017, 16:39, skupaj popravljeno 17 krat.

s55db
Prispevkov: 12
Pridružen: 04 Apr 2017, 17:57

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a s55db » 15 Sep 2017, 08:59

Za programiranje lahko uporabite tudi virtualko: https://github.com/KD4Z/md380tools-vm prakticno je vse na klik oz en ukaz :)
Zadevo sem prevedel tako da je malo lazje vse skupaj.

Sicer pa md380-tools delajo odlicno, posebaj prav mi pride last heard, ki prikaze zadnje postaje, ki smo jih slisali, pa to da lahko nastavis osvetlitev zaslona tako, da je vedno prizgana. Ne smemo pozabiti tudi na podatkovno bazo vseh uporabnikov (vseh svetovnih), ki se namesti loceno od vasih kontaktov in prikazuje vse informacije o klicatelju.

S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 15 Sep 2017, 20:37

Hvala za informacijo glede uporabe VM, čeprav se meni ne zdi zadeva tako preprosta ;) -nisem pa še natančno prebral vsega. Morda bi opisal postopek z enim klikom?

Me pa zanima tudi, kako se vnesejo "podatki v podatkovno bazo vseh uporabnikov (vseh svetovnih), ki se namesti ločeno od vaših kontaktov in prikazuje vse informacije o klicatelju" :? .
Contact.csv se menda lahko naloži samo v operacijskem sistemu linux.

Se mi pa pojavlja vsake toliko časa bel ekran odkar sem namestil eksperimentalni firmware, pa ne morem ugotoviti vzroka.
Z originalnim firmware-om nisem imel teh težav, so pa bile tudi po posodobitvi na zadnji Retevisov firmware.
Nekje sem prebral, da je morda problem, če se med programiranjem pojavi signal na antenskem vhodu in se morda zato kaj skvari koda zato naj bi med zapisovanjem bila antena izklopljena.

s55db
Prispevkov: 12
Pridružen: 04 Apr 2017, 17:57

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a s55db » 19 Sep 2017, 09:49

Namestiti je potrebno Virtualbox + Oracle VM VirtualBox Extension Pack: https://www.virtualbox.org

V Virtualbox potem uvozis sliko sistema: VM slika: https://drive.google.com/file/d/0Bwoi2M ... sp=sharing

Zazenes sliko in imas na voljo glavni menu.

Ukaz "glv" prenese zadnjo verzijo md380-tools in podatkovno bazo uporabnikov.

flash oziroma flashgps ukaz posodobi postajo, odvisno ce je model z ali brez GPS (postaja v DFU nacinu, drzis PTT in gumb nad njim med tem ko postajo prizges)

flashdb posodobi podatkovno bazo uporabnikov (normalno prizgana postaja)

Takole nahitro, upam da je razumljivo, ce se kje zatakne povej :)


PS: Se angleska navodila https://github.com/KD4Z/md380tools-vm/r ... n_3.08.pdf

S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 19 Sep 2017, 18:57

Končno mi je uspelo nadgraditi postajo tudi z uporabo VirtualBox-a in namestiti bazo uporabnikov.

Sem pa uporabil flash in ne flashgps, ker moja postaja nima GPS.

Vsem v informacijo, da programiranje baze dmr uporabnikov traja kar dolgo in se nič ne vidi kakšen je napredek oz. koliko še manjka do konca, zato je treba biti potrpežljiv.

Ta način z virtualbox je boljši kot opisan na začetku teme, ker omogoča vpis ID podatkov uporabnikov dmr.

Prosim še za informacijo kako naj vključim prevod v tyt virtualbox-a?

Hvala S55DB za vse informacije. :D

Še povezava na FB skupino, ki združuje uporabnike eksperimetnalnega firmwara in kjer najdete podrobna navodila za instalacijo s slikami :
https://www.facebook.com/groups/KD4ZToolkit/
Zadnjič spremenil S56MP, dne 04 Jan 2018, 17:30, skupaj popravljeno 5 krat.

S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 19 Sep 2017, 19:33

Še nekaj slikic:
virtualbox.jpg
slika1.jpg
slika2.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.

s55db
Prispevkov: 12
Pridružen: 04 Apr 2017, 17:57

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a s55db » 20 Sep 2017, 08:22

Tale ukaz potrebujes, tole zgolj ustvari prazno datoteko lang.sl, ki programu pove naj uporabi slovenscino.

Koda: Izberi vse

touch lang.sl
Ja in tako kot si napisal flashdb traja celo vecnost, no nekaj minut, ampak ne ves kaj dela, enako kot pri flashu uradnega firmwarea, bodite potrpezljivi :D Je pa res tole fantasticno kaj so naredili, se posebno ker se ne tepe z osebnimi kontakti, ki jih imas shranjene in jih lahko klices oziroma jim pises.

PS: prevod je bil hiter, ce imate kaksen predlog za izboljsavo, napisite pa dodam.


Ne vem ce je bilo omenjeno, na zadnji sliki je v statusni vrstici nekaksno oko. To pomeni da je postaja v promiscuous nacinu in sprejema vse TG. Se pravi pravi scan kanala in vseh TG (pozor slota sta se vedno locena).

S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 20 Sep 2017, 10:32

Ker se mi pojavlja večkrat bel ekran (naj napišekdo, če se mu tudi pojavlja ta težava) me zanima ali je že kdo poskusil tole varjanto flash-anja :
(0pisano tukaj: https://groups.google.com/forum/#!searc ... F6F0YgAgAJ)

  • md380tools ima za osnovo sedaj D13.020 (oz. D13.032).
Da ustvarimo staro d02.32 verzijo uporabite ukaz (nisem preizkusil!):

make flash_d02.032



Podprte postaje za katere naj bi ta način deloval so:
  • Tytera/TYT MD380 (old vocoder)
  • Tytera/TYT MD380 (new vocoder)
  • Tytera/TYT MD390 (new vocoder, no gps)
  • Retevis RT3

Pa še drugi ukazi, ki so možni prevedeni iz make.md :

Počisti vse
make distclean
Počisti vse razen naloženega
make clean
Zapeci originalni firmware za MD380 s starim vocoderjem.
make flash_original_D03
Zapeci originalni firmware za MD380 z novim vocoderjem.
make flash_original_D13
Zapeci originalni starejši firmware za MD380.
make flash_original_D02
Zapeci eksperimentalni firmware za MD380 (zasnovan na D13)
make flash
Zapeci eksperimentalni firmware za MD380 (zasnovan na D02)
make flash_D02
make flash_d02.032
Zapeci eksperimentalni firmware za MD390 (zasnovan na S13)
make flash_S13
Posodobi bazo uporabnikov (ID številke in podatki)
make updatedb
Zapeci podatke uporabnikov
make flashdb
Preveri, če so vse funkcije kompiliranja in procesiranja v redu (v glavnem za avtomatske teste)
make ci
Ustvari instalacijski paket za windows (in počisti disk, da se prepričaš, da je vse sveže)
make distclean dist
Še nekaj drugih ukazov na bgithb : https://github.com/travisgoodspeed/md38 ... 380tool.md
Zadnjič spremenil S56MP, dne 23 Sep 2017, 00:02, skupaj popravljeno 1 krat.

S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 20 Sep 2017, 19:40

Še nekaj informacij, ki jih nudi eksperimentalni firmware:
Tipka Delovanje
0 Netmon 6 - Seznam zadnje slišanih kanalov LH List, prikazuje kje se aktivnost sprejema (uporabno pri daljšem spremljanju dogajanja)
1 SMS Test
2 Netmon 5 - zadnje slišano/lastheard + LH Channel and Page/zadnje slišano in stran Status Mark/statusna oznaka >>>>> channel/kanal << #n after/po 9 lines/vsticah
3 Kopiraj TGID v listo kontaktov ko ste na Netmon ekranu 4 Copy TG ID to Contact List (while in Netmon 4 Screen)
4 Netmon 4 - Nazadnje slišano z vdevkom govornika/Last Heard Screen with Talker Alias
5 Clear Last Heard Screen/izbriši ekran Zadnje slišanih
6 Dump Sys Log (USB Logger)
7 Netmon Off - Exit, Back to Main Screen/nazaj na osnovi ekran
8 Netmon 1
9 Netmon 2
# Netmon 3 - Raw Log - Decoded Radio Packets

tipka na postaji:
IMG_6779b.jpg
tipka 9 na postaji:
IMG_6780b.jpg
tipka 8 na postaji
IMG_6781b.jpg
tipka2 na postaji:
IMG_6782b.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.
Zadnjič spremenil S56MP, dne 06 Jan 2018, 23:53, skupaj popravljeno 4 krat.

S56MP
Prispevkov: 103
Pridružen: 18 Nov 2016, 22:16

Re: Eksperimentalna programska oprema za RT3/RT8 MD-380/390

Odgovor Napisal/-a S56MP » 22 Sep 2017, 14:50

Številke na tipkovnici pri uporabi Netmon
altmenu1.jpg
4: (Netmon4) Prikaz zadnjih 10 sprejetih postaj.
  • Vključuje časovni žig in slišano skupino za pogovor.
  • Zvezdica (*) na koncu vrstice označuje, da ste slišali v svoji trenutni skupini,
  • klicaj (!) Označuje, da je bila postaja slišana v različni skupini pogovorov od tistega, ki ga trenutno nadzirate.
5: Izbriše seznam, prikazan v možnosti 4 zgoraj.
  • V prihajajoči izdaji programske opreme bo ta gumb poklical Netmon5 in bo imel nove funkcije.

3: Začasno spremeni trenutno pogovorno skupino kanala postaje s pogovorno skupino, ki ste jo nazadnje slišali v načinu "promiscous".

  • Na tipkovnici lahko pritisnete »3« in boste lahko oddajali na pogovorni skupini-TG postaje, ki ste jo nazadnje slišali (čeprav imate kanalnik nastavljen na drugo pogovorno skupino-TG). To deluje zelo dobro, če uporabljate "HotSpot" napravo ali se pojavlja pogovor na repetitorju, vendar nimate ustrezne pogovorne skupine sprogramirane v postaji ali nimate časa prestaviti kanalnika.
#: Prikazuje seznam slišanih pogovorov podobno možnosti 4, vendar prikaže DMR ID in talkgroup, namesto pozivnega znaka.

Zeleni gumb: prikaže običajen meni.
  • Omogoča spremembe v katerem koli od običajnih elementov, dočim pa Back (Rdeč) ne deluje, da bi zapustili meni. Za izhod iz menija pritisnite katerokoli od drugih gumbov za dostop do skritega menija in nazaj na skrite zaslone.

7: Izhod iz skritih diagnostičnih zaslonov.


(#) prikaže netmon ekran 3.

Seznam, dekodiranih radijskih paketov:

cs G 2046058->204 (= začet skupinski klic od 2046058 k 204)
ce G 2046058->204 (= končan skupinski klic od 2046058 k 204)
dh U 2043042->5057 (= podatkovno sporočilo od uporabnika 2043042 k uporabniku 5057, ki je APRS prehod)

2: (Netmon 2)
Primer povezavanja TG 91 (WW) na repetitorju in prekinitve povezave ter pripadajoč prikaz eksperimentalne programske opreme:
aktiviranje in dekativiranje TG91.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka (datotek in slik). Za ogled se je potrebno registrirati (v kolikor se še niste) in prijaviti v forum.
Zadnjič spremenil S56MP, dne 07 Jan 2018, 00:07, skupaj popravljeno 7 krat.

Odgovori